-0.3 C
Bistrița
duminică, decembrie 22, 2024

17 medici de familie, anchetați de Casa de Asigurări de Sănătate, pentru vizitele la domiciliu

17 medici de familie sunt anchetați de Casa de Asigurări de Sănătate după ce ar fi fost depistate nereguli cu vizitele la domiciliu, dezvăluie Dumitru Niculai, șeful medicilor de familie, la Bistrițeanul Live. Vilhelm Szekely, directorul CJAS confirmă faptul că se verifică medicii de familie, iar unora li s-au imputat diferite sume de bani.

Prezent la Bistrițeanul Live, Dumitru Niculai, președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Familie Bistrița-Năsăud, a dezvăluit faptul că 17 colegi de-ai săi ar fi fost penalizați de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

„Chiar acum 17 colegi sunt penalizați foarte tare cu toată suma per servicii pentru că se crede, că încă nu a fost demonstrat, că ar fi fost unele vizite la domiciliu nejustificate. În contract scrie doar vizită la domiciliu. După părerea mea este un abuz al Casei, (n.r. Casa Județeană de Asigurări de Sănătate) pentru că tu în momentul în care ești chemat la domiciliu la un pacient știi foarte vag pentru ce ești chemat și poate nu se impune mereu o rețetă sau o trimitere la specialist”, a explicat Dumitru Niculai la Bistrițeanul Live.

Acesta a mai spus că e prima dată în 30 de ani de când e medic când sunt luați la rost medicii de familie pe acest considerent. Și că este de neînțeles, mai ales că frica de infectarea cu Covid a redus și mai drastic vizitele la domiciliu.

Vilhelm Szekely, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate confirmă faptul că au loc controale în această perioadă la medicii de familie. Vizate ar fi lunile august și septembrie.

„Am început să monitorizăm mai atent serviciile medicale prestate la cabinetele medicilor de familie și la vizitele la domiciliu. Am găsit mai multe disfuncții și iregularități. Am numit o comisie de control ca să verifice efectiv faptic fișele în original, ce s-a consemnat în fișe”, a precizat pentru Bistrițeanul.ro, directorul CJAS, Vilhelm Szekely.

Unii au recunoscut că au greșit și-au pus banii jos

Se pare că vizitele la domiciliu, ca și consultațiile în cabinet trebuie finalizate cu rețete, cu trimiteri la medicul specialist sau indicații de tratament. Unele consultații de la cabinet și respectiv în urma vizitelor la domiciliu nu aveau actul medical finalizat. Medicii de familie găsiți cu probleme ar fi atât din mediul rural, cât și din urban.

„După ce vom finaliza ancheta, voi avea o imagine de ansamblu. Unii au recunoscut că au greșit și au pus banii jos, alții urmează să vină cu contestația sau cu banii. La sfârșitul lunii vom avea un tablou corect. Am început o curățenie la medicina de familie. Vrem să plătim numai serviciile care s-au prestat și să le excludem pe cele „din pix”. Îi voi sancționa pe medicii de familie care au greșit, indiferent cine sunt”, a mai spus Vilhelm Szekely.

Emisiunea la care a fost prezent Dumitru Niculai, președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Familie o puteți urmări mai jos:

 

 

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. fara a generaliza, exista sigur astfel de practici. Poate cel mai bine i-ati intreba pe beneficiari, cate vizite au avut la domiciliu, cate telefoane au primit de la medici pentru monitorizare, cate servicii li s-au acordat….asa veti avea sigur o oglinde clara. veti avea surpriza sa constatati ca unii medici de familie…..sunt degeaba, si iau bani degeaba…si oamenii sunt umiliti si stau cu caciula in mana .

  2. Cei 17 medici de familie monitorizați, sunt de fapt 19. Treisprezece monitorizări pentru luna august și șase pentru luna septembrie și bineîțeles câțva care au fost monitorizați și in luna august.Nu-i ancheteză pe medicii de familie nimeni, nu este în atribuțiile CAS BN, anchete fac alte organe ale statului. Monitorizarea a pornit tocmai de la faptul că unii medici de familie au raportat maxim posibil de consultații atât din cabinet cât și la domiciliu în raport cu programul de activitate în contract cu CAS BN. 5 consultații/oră,respectiv 25 consultații/zi,22 de zile consecutive în luna august, adică 550 consultații la cabinet și 42 consultații la domiciliu.Maxim posibil. S-a inventat teleportarea și noi nu știm, interesant,cum medicii de familie nu pierd o secundă în acordarea consultațiilor la cabinet, unul pleacă altul vine în aceași secundă dintre pacienți. De aici a pornit monitorizarea. S-a descoperit că se raportează consultații din cabinet fără nici o activitate, așa apare în programul informatic gestionat de CAS BN. Nu s-a tăiat nimic.Serviciile pentru luna august s-au plătit integral. Dar s-a dispus verificarea celor sesizate din SIUI. Unele disfuncții se confirmă altele nu. Acolo unde medicul nu a respectat întocmai Contractul încheiat cu CAS BN, se va solicita restituire sumelor achitate. Atât. Pentru septembrie s-a procedat alt fel, din lipsa de personal și buget de timp. Dar și în cazul lunii septembrie se permite contestarea în 10 zile calendaristice a sumelor reținute. Apropos de vizite. Vizite se fac la prieteni sau rude, medicul de familie prestează consultații la domiciliu la asigurați care de regula au afecțiuni care nu permit deplasare la cabinet. Medicul de familie cunoaște aceste cazuri. Poate d-ul dr.Nicolai, află acum, CAS BN are director general, care are legislația incidentă activității medicale la degetul mic și cunoaște toate activitățile medicale contractate, de la medicina de familie până la servicii medicale spitalicești, atât de bine că nici nu vă dați seama. După aceste monitorizări și verificări, despre care presa și asigurații noștri vor fi informați, vom trece la verificări fine, de suprapunere de baze de date, vom identifica pe cei mai mari generatori de costuri în sistem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...