0.8 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

14 copii din Ucraina s-au înscris până acum în școli din Bistrița-Năsăud

14 copii din Ucraina s-au înscris până acum în școli din Bistrița-Năsăud, a precizat inspectorul școlar general prof. Aurelia Dan. Toți vorbesc română, cu excepția unei eleve care a ajuns la Colegiul Național „George Coșbuc” din Năsăud și care se descurcă în engleză. ISJ BN vrea să identifice și metode pentru ca elevii refugiaților din Ucraina să aibă acces la școala online din țara lor, dacă este posibil. 

Potrivit ordinului de ministru 3363 din 10 martie, la Inspectoratul Școlar Bistrița-Năsăud s-a constituit Comisia de Coordonare a Activității de Repartizare a preșcolarilor și elevilor la unitățile de învățământ în care pot desfășura activități educaționale.

Aici sunt incluse și unitățile de învățământ care oferă activități non-formale. E vorba de Palatul Copiilor și Cluburile Copiilor din Năsăud, Beclean și Sângeorz.

Ordinul prevede ca adulții, însoțitorii sau reprezentanții legali ai copiilor din Ucraina rezidenți în Bistrița-Năsăud să depună o cerere la ISJ.

Cererea a ajuns și în școlile din județ. O avem tradusă și în limba ucraineană și în engleză. Ea se completează în atenția Comisiei de Coordonare de la ISJ. În 24 de ore, comisia dă decizie de repartizare a preșcolarilor și elevilor, în școala în care se solicită înscrierea sau în clasa / grupa corespunzătoare vârstei.

Am primit până acum 14 cereri. Dar ne așteptăm să sosească și altele, în zilele următoare. Sunt copii de vârstă mică, preșcolari, dar și elevi de ciclu primar, gimnazial și liceal. Patru elevi au fost repartizați la Școala din Miceștii de Câmpie, 2 elevi – la Liceul „Radu Petrescu” din Prundu Bârgăului. Un elev a ajuns la Școala Gimanzială Lunca Ilvei, doi – la Școala Gimnazială „Enea Grapini” din Șanț și patru – la Școala Gimnazială din Spermezeu.

La Colegiul Național „George Coșbuc” din Năsăud a ajuns o elevă din Ucraina, care nu vorbește română, ci engleză. Toți ceilalți copii vorbesc română”, a precizat prof. Aurelia Dan pentru Bistrițeanul.ro

Elevii participă în calitate de audienți la cursuri și beneficiază de toate drepturile, la fel ca elevii români.

Ținem legătura cu școlile și monitorizăm activitățile la care participă și îi sprijinim cu tot ce se poate.

Îi avem în vedere și pe copiii muncitoarelor de la Leoni Ucraina, relocate aici în Bistrița. Sunt 53 de copii cazați la Hotel Diana și alți 18 la Hotel Flamingo. Pentru ei funcționează Centrul Educațional de la Școala Gimnazială Nr 4.

În această etapă colectăm cererile completate de părinții copiilor sau adulții care îi însoțesc. Foarte probabil începând de luni vom începe activitățile și cu acești copii. Activitățile se vor desfășura pe serii, în intervalul 9 – 14.00, iar după-masa, dacă doresc să participe în continuare și la alte activități, pot să frecventeze Palatul Copiilor sau centrul CeTIN.

Leoni urmează să definitiveze procedura de transport, pentru că acești copii trebuie aduși la Școala Gimnazială Nr 4”, a mai explicat prof. Aurelia Dan.

BISTRIȚA: Centrul educațional pentru copiii refugiaților ucraineni, funcțional de săptămâna viitoare la Școala Gimnazială Nr 4

Activitățile desfășurate cu copiii cazați în hotelurile menționate au un caracter deschis. Sunt bineveniți toți copiii refugiaților din Ucraina aflați în acest moment pe raza municipiului Bistrița și localitățile limitrofe. Copiii se pot înscrie și direct la Centrul Școlii Gimnaziale Nr 4. Acolo este o profesoară detașată de ISJ care gestionează etapa de înscriere – a mai subliniat prof. Aurelia Dan.

Intenționăm să-i familiarizăm pe acești copii cu limba română și cu specificul activităților de la noi. Astfel încât, ulterior, dacă stau mai mult timp aici, să poată fi integrați în sistemul românesc.

De asemenea, suntem în discuții cu reprezentanții Ministerului Educației pentru a identifica modalitățile de a-i pune pe copiii refugiaților în legătură cu ceea ce oferă școlile din Ucraina, în sistem online.

Ne străduim ca cel puțin o parte dintre acești copii să aibă acces și la școala online desfășurată în sistemul de învățământ din Ucraina. Să nu-i rupem cu totul de la curricula sistemului educațional specific țării lor”, a mai explicat prof. Aurelia Dan.

Dacă există profesori din Ucraina care doresc să se implice în ajutarea copiilor refugiați, pot să ia legătura cu Inspectoratul Școlar Bistrița-Năsăud, a mai precizat prof. Aurelia Dan.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...