0.4 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

12 dulgheri din străinătate dau o mână de ajutor la biserica-monument de la Vermeș: „chirurgie” pentru salvarea structurii istorice a acoperișului

Lucrările la biserica-monument de la Vermeș au început deja de trei săptămâni, fiind în prezent 33 de voluntari, 4 meșteri și 12 dulgheri veniți din străinătate. Nu mai puțin de 10 firme au sponsorizat șantierul de la Vermeș anul acesta.

Continuă lucrările la biserica-monument de la Vermeș, anul acesta șantierul începând mai devreme. De 3 săptămâni pe șantier mișună 33 de voluntari, 4 meșteri și 12 dulgheri din străinătate.

5.500 de țigle vechi și noi sunt folosite la acoperișul bisericii. Nu mai puțin de 10 firme au sponsorizat șantierul de la Vermeș anul acesta. Lucrările vor continua și pe parcursul lunii iulie.

default

„În august-septembrie, anul trecut, am reușit să finalizăm 70% din munca la șarpanta de secol XIX a bisericii, parte care a rămas în picioare după prăbușire. Am reparat piesă cu piesă fiecare căprior, coardă și grinzișoară, înlocuind lemnul putrezit din  fiecare element. Meșterii împreună cu voluntarii au lucrat aproape ca o echipă de chirurgic pentru a salva structura istorică a acoperișului. Anul acesta am luat înapoi uneletele de dulgher, și cu aceeași echipă de meșteri, cu unii dintre voluntarii de anul trecut și cu alți oameni frumoși care s-au alăturat proiectului. S-a finalizat restul de 30%. Aceeași abordare chirurgicală am avut-o și față de învelitoare”, precizează reprezentanții Ambulanței pentru Monumente Bistrița-Năsăud, care are în lucru proiectul.

Au fost recuperate 1.500 de țigle coadă de rândunică, cu o vechime de aproximativ 300 de ani, care a fost refolosită.

„Până acum am lucrat aici doar toamna și vara târzie. Dar un șantier în plină primăvară, cu natura înflorind peste tot în jur te face mai puternic și parcă merge și lucrul mai bine. Am bătut cununa de flori în vârful acoperișului după 8 săptămâni de dulgherit, pe un fundal verde crud presărat cu animale care pasc pe dealuri. O frântură de peisaj cultural ce merită protejat și care nu ar mai fi la fel dacă ar dispărea acoperișul vechii biserici săsești”, mai notează promotorii acestui proiect.

Foto: Ambulanța pentru Monumente Bistrița-Năsăud

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...