Astăzi e ziua lor, a celor de la Serviciul de Ambulanță. De 112 ani răspund cu drag și prompt nevoilor cetățenilor. De multe ori nu au mâncat, nu au dormit ca să poată sluji pacienților! La mulți ani! – Să ne trăiți!
Acum 112 ani apărea prima ambulanță, la București, sub deviza „Totdeauna și tuturor, gata pentru ajutor!”.
„Abia în 1955 stațiile de salvare din țară au primit personalitate juridică, devenind Servicii Județene de Ambulanță. De atunci, acestea s-au dezvoltat continuu, atât din punct de vedere al dotării autosanitarei cât și a numărului și calificării personalului”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, Ciprian Păcurar din cadrul SAJ BN.
În România sunt în prezent 2.090 de ambulanțe și 7 șalupe medicale. Anul trecut, acestea au intervenit la 3.534.598 de cazuri, mai grave sau nu, asistență domiciliară etc.
În județul nostru sunt 36 de Ambulanțe.
De ziua lor, angajații de la Ambulanță se gândesc tot la pacienți și la cetățeni. De aceea au pentru voi, două mesaje:
- Dacă aveți o urgență medicală, apelați 112, cu încredere!
Ce ar trebui să știți- apelul e preluat de un operator căruia, cu calm, trebuie să-i spuneți care e urgența. Acesta vă va transfera apoi la dispecerul integrat. În funcție de gravitatea cauzei, aceasta va fi preluată de un Echipaj de Prim Ajutor din cadrul SMURD, iar la nevoie, se va cere în sprijin un TIM sau o Ambulanță. Dacă e nevoie veți fi transferat la medicul coordonator. Astfel, trebuie să vă păstrați calmul, să efectuați manevrele care vi se spun. Acest lucru poate salva vieți.
„Dacă nu e urgență, să nu apeleze la 112! Să nu facă apeluri false! Alte vieți pot avea de suferit, dacă se intervine la un caz care nu e urgent, și altul are de așteptat deoarece nu există echipaje”, a mai explicat Ciprian Păcurar.
2. Ce să faceți dacă găsiți o persoană căzută pe jos:
La mulți ani Serviciilor de Ambulanță!
La mulți ani Serviciului Județean de Ambulanță Bistrița – Năsăud!
Mulțumim pentru slujirea și ajutorul vostru!