Am cerut de la agregatorul de joburi Jooble 10 sfaturi pentru tinerii care vor să își construiască o carieră de succes.
Dacă ai dat click pe acest articol, cel mai probabil ești tânăr și te gândești cum să îți construiești cariera. Faptul că ești interesat de subiect deja înseamnă că ești pe calea cea bună. Însă, deși s-au scris și s-au vorbit multe despre dezvoltarea carierei, lucrurile par totuși destul de incerte și complicate în economia modernă.
Într-adevăr, nu există o singură cale clară și sigură pentru a-ți asigura succesul, dar în schimb există metode și tehnici care te vor ajuta să îți faci o strategie. Pentru a te ajuta să te orientezi mai bine, ne-am consultat cu experții de la agregatorul de joburi Jooble și am formulat următoarele 10 sfaturi benefice pentru cariera ta:
1. Utilizează autoevaluarea
Nu poți ști încotro te îndrepți cu cariera ta și cum să ajungi acolo, fără să știi mai întâi ce reprezinți ca persoană și ca angajat. Autoevaluarea implică tocmai asta – analiza propriilor interese, valori și seturi de abilități, pentru a înțelege mai bine care ocupații sunt cele mai potrivite pentru tine și în ce roluri este cel mai probabil să ai succes. Există numeroase tehnici care te pot ajuta în acest sens, inclusiv:
- Analiza SWOT personală
- Evaluarea abilităților “soft” și „hard”
- Chestionare MBTI (Myers-Briggs Type Indicator)
2. Fă o cercetare a pieței
Pentru a înțelege ce tip de carieră îți dorești, mai întâi trebuie să afli ce tipuri de joburi există, și ce îți poate oferi fiecare. Internetul este cel mai bun instrument – o simplă căutare de locuri de muncă în București îți poate oferi multe informații despre trenduri, cerințe, salarii, posibilități de avansare ș.a. Nu ezita să extinzi geografia căutărilor – ai putea fi surprins de rezultatele unei căutări de locuri de muncă în Deva sau de locuri de muncă în județul Vrancea în comparație cu piața din București. Selectează piețele care îți sunt apropiate geografic, sau care te-ar putea interesa pe viitor.
3. Creează liste
Creează următoarele trei liste:
- Angajatori care te interesează.
- Contacte care ar putea fi utile: recrutori, cunoscuți, colegi, prieteni care te pot prezenta angajatorilor, direct sau prin intermediul altor persoane. Teoria celor „șase strângeri de mână” chiar funcționează – în jur de 80% dintre oameni își găsesc locuri de muncă prin recomandări.
- Locuri de muncă pe care le găsești în surse deschise (site-uri web ale companiilor, platforme de angajare, informații de la prieteni).
4. Inspiră-te din exemple de succes
Pe lângă anunțurile de joburi, caută și exemple de cariere de succes, găsește ocupații care sunt populare și care par să ofere perspective de durată, citește despre experiențele profesioniștilor consacrați și găsește sfaturi de la specialiștii din industrie. Doar obținând multe informații la acest subiect vei putea lua o decizie informată și educată cu privire la propria ta strategie de carieră.
5. Obține experiență practică
Chiar dacă încă nu ești sigur cu privire la direcția carierei tale, nimic nu te oprește să explorezi opțiuni. Cel mai simplu mod să faci asta, este prin activități relativ lipsite de obligațiuni, cum ar fi participarea la interviuri, voluntariat și efectuarea de stagii. Acestea îți vor crea rapid impresii despre anumite poziții și ocupații, ceea ce va fi de neprețuit pentru deciziile tale ulterioare.
6. Evaluează experiențele anterioare
Întocmește un tabel pro și contra și fă o analiză a tuturor experiențelor tale de muncă anterioare. Încearcă să raționalizezi și să fii cât mai obiectiv, ținând cont de circumstanțe. La final, trebuie să obții o listă scurtă a preferințelor tale, pe care să o folosești pentru referințe viitoare. De asemenea, le poți prioritiza, acordând mai multă importanță problemelor și subiectelor care par a fi recurente. Astfel, vei avea o perspectivă concentrată asupra a ce să cauți și ce să eviți într-un loc de muncă.
7. Stabilește cât de mult ești gata să investești
Odată ce crezi că te-ai hotărât asupra unui anumit traseu pentru cariera ta, trebuie să analizezi profund realitățile: de ce vei avea nevoie pentru a avansa pe această cale, și dacă ești gata să plătești prețul. Carierele de succes necesită dedicație și o cantitate considerabilă de resurse (timp și bani). Înainte de a începe drumul lung și sinuos către o carieră de succes, trebuie să ai o viziune cât se poate de clară despre cât de mult ești dispus să investești, dar și convingerea că ești pregătit să o faci.
8. Folosește-ți timpul liber pentru a învăța
Este important să profiți de timpul liber pentru a învăța noi abilități sau pentru a urma cursuri de dezvoltare personală. Orice curs sau certificare suplimentară adaugă putere CV-ului tău.
9. Cere ajutor și fii curios
Nu ezita niciodată să arăți curiozitate față de un job, preia inițiativa și încearcă să-i demonstrezi angajatorului dorința de a învăța. Dacă se întâmplă să îți lipsească pregătirea sau expertiza pentru o anumită poziție, dar ești încrezător că te vei descurca – încearcă. Arată-ți interesul real, pentru a-l face pe angajator să creadă că ești cu adevărat motivat și dispus să lucrezi.
10. Fii răbdător
Ar putea dura mai mult decât te aștepți până vei găsi locul de muncă perfect. La fel ca în cazul oricărui proces, rezultate excelente pot apărea numai după investești timp și resurse. Ai răbdare și nu te învinovăți pentru eșecurile aproape inevitabile care vor apărea pe parcurs.