-1.9 C
Bistrița
joi, noiembrie 21, 2024

VIDEO – Pe 1 noiembrie să fim în cimitir, să ne plângem morții. Dr Laura Crețu: De ce sunt atât de importante ritualurile funerare

Asta fac ritualurile: pun anumite granițe între lumea viilor și lumea morților. În exterior, dar și în interior. Pe 1 noiembrie, este momentul să îi jelim. Să fim în cimitir, să îi plângem, să îi îmbrățișăm pe cei dragi plecați dincolo”, a mărturisit psihiatrul și psihoterapeutul Laura Crețu.

Invitată în emisiunea Medicină pe limba ta, dr. psihiatru Laura Crețu ne-a povestit de ce sunt atât de importante ritualurile funerare.

Există o lume a viilor și o lume a morților. Spațiul este destul de bine limitat. Vorbim despre un doliu patologic, o tulburare – atunci când apare o confuzie în interior între viu, mort, plecat, dispărut – a explicat dr. Laura Crețu.

Persoana care a murit este invazivă și foarte prezentă in discuțiile, gândurile sau chiar în deciziile pe care le luăm – nu în funcție de cei dragi, prezenți alături – ci în funcție de cei morți…

Dr. Laura Crețu a vorbit și despre pașii fundamentali ai unui ritual funerar. 

A fi prezent, pe cât posibil înaintea morții, a fi prezent la înmormântare, a păstra anumite obiecte, fotografii, a-l pomeni pe cel dispărut, cum se spune la țară, a avea grijă de morminte… Toate acestea sunt ritualuri care ne protejează de anumite riscuri în viitor”, a explicat psihoterapeutul.

Dacă nu îndeplinim aceste ritualuri, dacă nu-i pomenim pe cei plecați dincolo – încercând să ne protejăm – apare ceea ce în psihoterapie este numit „gaură, fisură, vid”.

„Durerea pare mult prea mare. Încercăm s-o ascundem, s-o închidem într-un cufăr pentru a arunca departe cheia… Dar până și acel cufăr ocupă un loc în spațiu… Chiar dacă nu-l deschidem, el ocupă totuși un loc. În mintea noastră și în corp. Rămân anumite cicatrici…”, a mai spus dr. Laura Crețu.

Pendulăm, practic, între două extreme – a explicat medicul psihiatru – aceea a prezenței obsesive și cea a absenței totale.

Ideea este – și atunci când vin pacienții îndurerați la noi – să îi ajutăm să aibă acces la ritualuri… Chiar dacă ne este frică sau preferăm să evităm durerea de a participa înmormântare, când e vorba de o persoană apropiată – trebuie mers.

În primul an de Rezidențiat ni s-a spus la cursul despre doliu: Atenție! Când relația a fost conflictuală în timpul vieții, moartea nu „aranjează” nimic. Dispariția persoanei nu dizolvă tensiunile din timpul vieții.

Așadar, și dacă a fost o relație apropiată, și dacă a fost vorba de una conflictuală, ritualurile trebuie păstrate. Trebuie mers la înmormântare și trebuie să ne asumăm o minimă recunoaștere: Este mort, a plecat…”, a subliniat dr Laura Crețu. 

Ritualurile funerare sunt importante tocmai pentru a evita „împietrirea” în durere. Pentru cei ce rămân în viață poate să fie devastator dacă rămân încremeniți în momentul dispariției – afirmă medicul psihiatru.

Cum poate fi alinată durerea sau când este momentul să apelăm la sprijinul unui specialist – descoperiți urmărind întreaga emisiune, mai jos: 

Emisiunea „Medicina pe limba ta” este un proiect de educație pentru sănătate inițiat de Bistriteanul.ro și susținut de Policlinica MED TOTAL – Str. 1 Decembrie, Nr 30.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: