Un bistrițean a fost amendat cu 1.000 de lei, după ce a insultat Poliția Română, într-un comentariu pe un grup de pe rețeaua de socializare Facebook.
Înainte de Paște, un bistrițean s-a trezit cu o amendă de 1.000 de lei, pentru o postare pe un grup de pe rețeaua de socializare Facebook. ”Fapta” a fost comisă în 6 aprilie, însă procesul verbal a ajuns la bărbatul din Galații Bistriței abia în 18 aprilie.
Bărbatul a făcut public procesul verbal chiar pe grupul care i-a și adus amenda de 1.000 de lei. Având în vedere că în descrierea postării bărbatul jignește din nou Poliția Română, nu este exclus să se trezească cu o altă amendă la ușă.
„Susnumitul a postat pe platforma Facebook, pe grupul Se întâmplă în Bistrița, la o distribuire de Ion Lucian Petraș a publicației Săptămâna Online comentariul „m**e miliția română de la Bistrița”, se arată în procesul verbal făcut public de pățit.
Foto: Petrea Marius
Amenda de 1.000 de lei pentru un comentariu pe Facebook, este un abuz. Să nu uităm că astăzi, 3 mai este „Ziua mondială a libertăţii presei”.
Libertatea de exprimare este chestiune importantă. Ziua mondială a libertăţii presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU, în 1993, în urma unei recomandări adoptate la a XXVI-a sesiune a Conferinţei Generale a UNESCO. ONU a declarat ziua de 3 mai drept Ziua mondială a libertăţii presei pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului: „Orice om are dreptul la libertatea exprimării opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat”. Cu toate astea, au existat si mai există numeroase încercări de îngrădire a libertătii presei din România. Cel mai recent exemplu este din luna martie, 2022 când Guvernul României, prin Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), la care s-a alăturat CNA și mai multe ONG-uri, a pregătit o platformă informatică, ce va scana presa online, dar și bloguri și rețele sociale, pentru a găsi “fake news”, surse de dezinformare și propagandă în contextul conflictului din Ucraina. Cine asociază Guvernul, preşedintele şi premierul cu corupţia ori incompetenţa e suspect de propagandă rusă în algoritmii propuşi.
(Vezi: https://www.cotidianul.ro/statul-isi-face-un-soi-de-big-brother-pentru-presa-online/)
Libertatea de exprimare se manifestă legal, fără a adresa injurii sau a utiliza cuvinte triviale.
Dacă dumneavoastră înțelegeți că prin mesajul respectiv, cetățeanul a beneficiat de libera exprimare a presei, imi pare rău, ati citit si republicat acel mesaj degeaba…
Citiți si Legea 61 din 1991, si spuneți-mi, vă rog, ce intelegeti din articolul 1.
Atunci sa jnteleg ca acest proces verbal e o Recunoastere ca e…militie atat prin gabdire cat si prin fapte?