Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: [email protected] |

RECOMANDĂRI
EDITORIAL: Deștepților, nicio femeie din lume nu vrea să ajungă la avort! Şi nici să facă copii pentru că dați voi comandă
Drama continuă: Familia Dobrican trăiește de pe o zi pe alta!
FOTO: Splendid! A înflorit laleaua pestriţă în Pădurea din Şes!
POVEȘTI DIN SAT: Iconița
Caravana de screening pentru cancerul de col uterin a ajuns în Bistrița-Năsăud. De ce e nevoie de acest test:
A sosit timpul să ne apucăm şi de scris...! Un nou atelier de scriere creativă la Scenica!
Business Park Bistrița Sud scoate la licitație parcele disponibile în perimetrul parcului industrial
Cofetăria Cristina, Clinica Sanovil, Alaiul Nunţilor şi "Coroana de Aur" fac angajări!

  1449 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: [email protected]
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
[email protected]
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015Un copil cu autism din Livezile n-a primit indemnizație timp de un an! Mama și avocatul său au câștigat lupta cu statul!

20/03/2017 15:05:29 Ana ȘTEFĂNEL  
Nicolas a fost diagnosticat cu autism și încadrat la handicap grav. Statul a decis să schimbe această încadrare la cea de handicap accentuat, iar băiețelul a pierdut banii cu care era plătit asistentul. Mama sa a ajuns într-o situație disperată. Un avocat din Bistrița a reușit să câștige procesul cu statul!

Se poate și în România! Cu argumente și dovezi, statul poate fi obligat să își facă datoria. Așa s-a întâmplat și în cazul lui Nicolas, un băiețel de 12 ani din Livezile care a fost diagnosticat cu autism. În urma investigațiilor medicale, Nicolas a fost încadrat la handicap grav și a primit indemnizație lunară în valoare de aproximativ 900 lei. Valorea acesteia nu acoperea nicidecum cheltuielile mamei care își crește băiatul singură, dar era o sursă de venit importantă: „Statul român nu face nimic. E o sumă de 900 și ceva de lei, până într-o mie de lei. Dar, vă dați seama, cine face terapie de luni până vineri, 80 de lei pe zi, plus o navetă de nu știu de pe unde. Să pui doar cheltuielle de transport și ajungi la sume foarte mari”, a declarat Luminița Fechete, mama lui Nicolas, pentru Bistrițeanul.ro.

 

Copiii care au astfel de probleme au nevoie de un asistent care să îi supravegheze și ajute mereu. Nicolas este integrat în învățământul de masă - asistentul său era plătit cu ajutorul indemnizației de la stat. Luminița Fechete este educatoare, astfel că acel ajutor de la stat era principala sursă prin care mama îi putea asigura băiatului suportul.

 

În martie 2016, DGASPC Bistrița-Năsăud a decis să îl încadreze pe Nicolas la gradul de handicap accentuat, astfel că băiețelul nu a mai primit indemnizația respectivă.

 

Cu ajutorul Centrului de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț Bistrița, Luminița Fechete a reușit să își ducă problema în instanță, reprezentantul legal în acest caz fiind avocatul Alexandra Bertel, care nu a cerut niciun leu pentru serviciile sale: „Când am primit vestea, în 9 martie, am fost dărâmată. M-am gândit: gata terapia, căci dintr-un salariu de dascăl și cu restul cheltuielilor era imposibil să susțin terapia. Atunci am căutat-o pe Ana Dragu. Dacă nu era ea, efectiv nu aveam puterea să mă duc la un tribunal. Nu mă gândeam că doar tribunalul poate să facă dreptate. Am depus o contestație și la DGASPC, dar mi-au răspuns că nu se poate anula respectivul act și să contest în instanță dacă doresc”, a explicat mama lui Nicolas.

 

Această decizie de a-l reîncadra pe Nicolas la gradul de handicap accentuat a dus la un an foarte dificil pentru Luminița Fechete. Fără acea indemnizație, a avut norocul să găsească o femeie care să o ajute fără a cere nimic în schimb. Cu toate acestea, a trecut prin momente grele: „Am întrerupt terapia două luni și s-a văzut. Nicolas era foarte agitat, aveam semnale de la școală că are tot mai multe zile în care nu ascultă și are un comportament violent. Fugeam între serviciu și școala lui, plus naveta de zi cu zi. E strigător la cer”.

 

Înarmată cu dovezi și mărturiile învățătoarelor lui Nicolas, avocatul Alexandra Bertel a reușit ceva ce în România nu s-a mai întâmplat și a câștigat lupta. Nicolas va primi indemnizația cuvenită, plus suma care s-a adunat în cele 12 luni în care nu a mai primit, ceea ce nu șterge anul complicat din viața mamei sale și lipsa terapiei, care duce inevitabil la regres.

 

În 16 martie 2017, instanța a decis: „Admite cererea formulată de reclamanta F.L.C. domiciliată în sat Livezile, (…), în calitate de reprezentantă legală a minorului C.N.C., împotriva pârâţilor C.J.B-N -C.P.P.C., cu sediul în B-ţa, str.Sucevei, nr.1-3, judeţul B-N, şi D.G.A.S.P.C. B-N cu sediul în B-ţa, str. Sucevei, nr.1-3, judeţul B-N, şi în consecinţă: - dispune anularea Hotărârii nr.156 din 02.03.2016 privind încadrarea într-un grad de handicap accentuat a copilului C.N.C.născut la 27.12.2004 în loc. Bistriţa, şi obligă pârâta să elibereze o nouă hotărâre de încadrare într-un grad de handicap «Grav»; - dispune anularea certificatului de încadrare a copilului într-un grad de handicap accentuat nr.R9/156 din 02.03.2016 şi obligă pârâta să elibereze în favoarea aceluiaşi minor un certificat de încadrare într-un grad de handicap «Grav». Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”.

8813 vizualizari

Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI
19:09 - FOTO: Brăzdat de câteva cicatrici „de război”, roboţelul R2LIVIU s-a întors la Bistriţa. Robotica are şanse şi la noi
18:40 - Un fost șofer de TIR, diagnosticat cu cancer ocular, are nevoie de 3000 lei ca să-și mai vadă copiii
17:46 - Consiliul Județean Bistrița-Năsăud visează la o linie de gardă pe neurochirurgie
16:26 - Grăbiți-vă să vă plătiți impozitele către Primăria Bistrița!
16:03 - FOTO/VIDEO: Loredana, cucerită de o mică balerină de la Școala de Balet Ovidiu Danci și răsfățată cu Produs în Bistrița-Năsăud
15:31 - NOI locuri de muncă la Ambient, Consult Imobil şi Cofetăria Cristina!
14:22 - Un banal avertisment pentru bărbatul care și-a privit colegul cum omoară în bătaie un om în timpul unei intervenții
13:18 - O ambulanță primită de la nemți, donată Asociației Filantropia Ortodoxă
12:32 - Alcoolul și tupeul i-au lăsat fără permise!
12:14 - Jandarmii sărbătoresc toată săptămâna!
11:40 - Tibi Ușeriu va fi premiat mâine cu 25.000 de lei pentru recordul de la Cercul Polar
10:52 - A murit soția lui Ioan Oltean!
10:09 - FOTO/VIDEO: O duminică seară de gală. „Locuitorilor din Bistriţa le datorăm totul...”
09:08 - O rampă de lansare pentru elevii Colegiului "Andrei Mureşanu"! Au cucerit, între altele, titlul de "Cel mai bun manager"

Publicitate
Certificat Web Certificat Web Director web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2017 Bistrițeanul.ro