În ziua de Paște, un IT-ist a descoperit la doi pași de Bistrița o brățară veche de 4.000-5.000 de ani. Aceasta practic confirmă faptul că această zonă a fost locuită încă din antichitate. Mai mult, oamenii care ne-au populat județul aveau cunoștințe despre prelucrarea metalelor.
Georgiu Daniel, un IT-ist din Bistrița de 38 de ani, a descoperit în ziua de Paște, în timp ce se plimba printr-o pădure de lângă oraș, o brățară ce pare a fi din cupru, despre care se bănuiește că are 4000-5000 de ani vechime.
„Chiar în ziua de Paște a fost găsită. Am hotărât să facem puțină mișcare, ne-am plimbat prin pădure, iar detectorul a sunat. A început să sune puternic și clar în apropierea unui copac. Am început să săpăm și am ajuns la 35-40 de centimetri adâncime și a început să apară o bucată din această brățară. După patina obiectului mi-am dat seama că este ceva antic”, povestește Daniel Georgiu.
Podoaba practic confirmă ceea ce indica o altă brățară asemănătoare din cupru, descoperită în anii ’70, pe raza comunei Galații Bistriței, și anume faptul că județul nostru este populat și locuit din cele mai vechi timpuri.
Aceste podoabe arată și faptul că populația de aici era destul de avansată într-ale prelucrării metalelor. Se estimează că brățara ar avea între 4.000 și 5.000 de ani vechime.
„Se va face o analiză metalografică, care ne va permite să știm componența metalică. Patina și aspectul general al obiectului ne duce cu gândul la cupru. Este o verigă cu aspect circular, realizată prin turnare, care se presupune că era purtată sau pe braț sau pe picior. Piesa este foarte importantă pentru metalurgia neferoasă din zona Bistriței, pentru că constituie până în prezent una dintre cele mai vechi urme ale prelucrării metalelor neferoase. Ar fi prima mărturie din metal a unei comunități preistorice din jurul Bistriței.Ca și datare ar putea fi din eneolitic, în jurul 3500 înaintea erei noastre. Are câteva mii de ani, însă e greu de datat din cauza faptului că este singulară”, a explicat muzeograful George Marinescu.
Un buzdugan de 800 de ani, găsit în urmă cu un an
Daniel Georgiu are 38 de ani și este IT-ist de meserie. Din dorința de a face mișcare și a descoperi bucăți de istorie, bistrițeanul s-a apucat de detectat metale în urmă cu 5 ani.
De atunci, acesta a descoperit numeroase piese valoroase din punct de vedere istoric, care au ajuns la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. Daniel Georgiu spune că simte o emoție deosebită atunci când detectorul său sună, chiar dacă poate nu dă peste un obiect valoros.
„Sentimentul meu e unul de bucurie, pentru că noi vrem să aducem ceva comunității în care locuim. E un sentiment de emoție atunci când sună detectorul, chiar dacă nu e ceva important,” mai spune detectoristul.
În urmă cu exact un an, Georgiu a mai dat peste un fragment dintr-un buzdugan, folosit pe vremea lui Mircea Cel Bătrân. Și acesta a ajuns în posesia muzeului.
De asemenea, Daniel Georgiu a găsit în anul 2015 un alt obiect preistoric. Este vorba despre un topor din Epoca Bronzului, vechi și el de aproximativ 3.500 de ani.
[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=yKAoNNGFn2A&feature=youtu.be” /]