Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: [email protected] |

RECOMANDĂRI
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
Se caută inginer mecanic, responsabil mentenanță sau marketing și ingineri în construcții! Oferte avantajoase de muncă
Până la sesizări scrise mai este cale lungă: Plângerile la adresa Spitalului Județean se fac momentan în mediul online!
FOTO/VIDEO: Omenia... din lada de Zestre a satului bistrițean și năsăudean!
FOTO/VIDEO - Drama unui îngeraș: La doar 10 ani, Edi nu vorbește și abia se mișcă
APEL UMANITAR: Bistrițean, tată a trei copilași, decedat în Germania! E nevoie de implicare!

  358 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: [email protected]
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
[email protected]
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015Criminalistica, pasiune de familie! Tatăl a înființat prima cartotecă palmară, iar fiica a crescut în sediul poliției

20/03/2017 18:20:58 Ana ȘTEFĂNEL  
Ioan Iudean a lucrat 28 de ani în cadrul IPJ Bistrița-Năsăud. La inițiativa sa a fost inventată cartoteca palmară pentru ca și urmele de palme găsite la locul unei fapte să poată fi folosite. La pensionare, fiica sa i-a luat locul.Mama Paulei Iudean a fost dusă la spital să nască cu mașina de la criminalistică, iar fiica a crescut printre polițiști

Ioan Iudean a absolvit Școala de Poliție Câmpina în anul 1985. Trei ani a făcut multă muncă de teren în cadrul postului din Budacu de Sus, iar următorii 25 de ani nu s-a mai despărțit de criminalistică. Pasiunea sa a devenit atât de mare încât a vrut să revoluționeze sistemul și a adus o contribuție importantă la nivel național: a înființat prima cartotecă palmară, instrument cu ajutorul căruia criminaliștii puteau să compare și urmele de palmă.

 

„Cartoteca palmară a fost înființată la propunerea lui, neexistând până în acel moment posibilitatea de a compara urmele din palmă, doar urmele papilare. Prin această contribuție am reușit să dezvoltăm acest domeniu. A reușit de-a lungul timpului să transmită și fiicei lui dragostea pentru meserie, care fiică a urmat școala de agenți de poliție. S-a încadrat după pensionarea tatălui la Serviciul Criminalistic. Actualmente, lucrează tot pe dactiloscopie”, a povestit Dan Neagoș, șef serviciu Resurse Umane în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.

 

„Domnul Ioan Iudean și-a descoperit pasiunea pentru dactiloscopie în cadrul unui curs. (…) Este un fenomen, putea să compare cu ochiul liber, fără să inverseze urme și șanțuri la impresiuni fiindcă avea o memorie fantastică. A fost de nenumărate ori detașat la mare pe parcursul celor trei luni de sezon estival fiindcă erau foarte multe spargeri în hoteluri și avea o memorie foartă bună. Se uita peste un set de impresiuni și reușea să le descopere. (…) Dacă îl vedeai comparând te îndrăgosteai de dactiloscopie, care nu e tocmai ușoară”, spune Crina Sîrb, purtătorul de cuvânt al IPJ Bistrița-Năsăud.

 

Paula Iudean, acum în vârstă de 28 de ani, și-a petrecut toată viața printre polițiști. Mama sa a fost dusă la spital să nască cu mașina de serviciu de la Criminalistică, iar fetița a crescut printre picioarele polițiștilor, la sediu. Toți o alintau „mica criminalistă”, iar în prezent ocupă locul lăsat gol după pensionarea tatălui său. Pe lângă această pasiune, Paula scrie și versuri, „la minut”, după cum spun colegii ei. 

 

Cu tehnică modernă și cu învățăturile primite de la părintele său, tânăra promite să își depășească mentorul.

 

9304 vizualizari


loading...

Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web Director web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2018 Bistrițeanul.ro